La dalia negra filmaffinity

🙈 La tumba de las luciérnagas. trailer

The Black Dahlia je neo-noir kriminalni triler iz leta 2006 v režiji Briana De Palme in po scenariju Josha Friedmana, v katerem igrajo Josh Hartnett, Scarlett Johansson, Aaron Eckhart, Hilary Swank in Mia Kirshner. Film temelji na istoimenskem romanu Jamesa Ellroya iz leta 1987, ki ga je navdihnil široko odmevni umor Elizabeth Short.
Film je bil 30. avgusta 2006 premierno prikazan na 63. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah, 15. septembra 2006 pa je prišel v ZDA. Kljub kritiškemu in finančnemu razočaranju je bil na 79. podelitvi oskarjev nominiran za najboljšo kinematografijo, kjer je izgubil proti Panovemu labirintu, kar je De Palmo dejansko izključilo iz hollywoodskega studijskega sistema (njegove naslednje filme so snemali in financirali v tujini). Scarlett Johansson in Mia Kirshner v vlogi Short sta bili pohvaljeni.
Detektiva Dwight “Bucky” Bleichert in Lee Blanchard se po tekmovanju v boksarski tekmi za zbiranje denarja za losangeleško policijo pomerita kot partnerja. Bucky spozna Leejevo dekle Kay Lake in vsi trije postanejo nerazdružljivi. Bucky je presenečen, ko mu Kay pove, da ne spi z Leejem, in ga pozneje poskuša zapeljati, vendar to zavrne. Kay si je vtetovirala tudi začetnice “BD”, ki pomenijo Bobbyja DeWitta, gangsterja, katerega aretacija in obsodba zaradi velikega bančnega ropa je sprožila Leejevo kariero.

❤ Jaz sem noč s chrisom pinom in patty jenkins [trailer

Dwight “Bucky” Bleichert (Josh Hartnett) in Lee Blanchard (Aaron Eckhart) se spoprijateljita po tekmovanju v boksarskem dvoboju, s katerim želita zbrati sredstva za losangeleško policijo. Lee predstavi Buckyja svojemu dekletu Kay Lake (Scarlett Johansson) in postaneta nerazdružljiva. Bucky je presenečen, ko mu Kay pove, da ne hodi z Leejem, in ga poskuša zapeljati, vendar ga ta zavrne. Kay je prav tako zaznamovana z začetnicami “BD” Bobbyja DeWitta, gangsterja, čigar aretacija in obsodba zaradi velikega bančnega ropa sta Leeju zagotovila službo.
Bucky izve, da je bila Elizabeth want tobe igralka, ki je igrala v pornografskem filmu in se družila z lezbijkami. Odide v gejevski nočni klub in spozna Madeleine Linscott (Hilary Swank), ki je zelo podobna Elizabeth. Madeleine, ki prihaja iz premožne družine, Buckyju pove, da je bila “zelo podobna” Elizabeth, vendar v zameno za spolne usluge zahteva, da se njeno ime ne objavi v časopisih. Ella ga predstavi svojim bogatim staršem.

🌱 Spectral | uradni napovednik | netflix

“Obrabljen” disk je bil v odlični kondiciji. Spoštujem dejstvo, da ta trgovec dela z varnostno rezervo. V Ellroyjevih romanih, ki se odvijajo v zgodnjih petdesetih in poznih štiridesetih letih, je roman drugotnega pomena. Hollywoodska industrija je film po krivici odnesla z blatom. Najverjetneje je bil posnet v Bolgariji. Ta trgovec si zasluži pohvalo, ker se je za inventar odločil na podlagi zaslug (tako fizične plošče kot kritiškega sprejema) in ne družbene subjektivnosti. To je operni film in nedvomno eden najlepših v režiserjevem opusu. Pozdravljam tega prodajalca, ker je to opazil in ga ima na zalogi.
To je bila preprosta transakcija.
ni spoilerjev
Film se mi je zdel dolg. Da, ustvarite like in zgodbene linije, vendar ohranite pripoved v teku. Poleg tega je zaplet postal tako klišejski, da če že hočeš povedati, to stori dobro. To je bilo le dovolj povedano. Igralska zasedba je solidna, vendar ni nobenih izstopajočih nastopov. Malo agresije in malo niansiranja. Poskušal je priklicati slog in v določenih pogledih mu je uspelo, vendar si ne morem pomagati, da ne bi imel občutka, da bi ga lahko z enako količino denarja in talenta naredili veliko bolje. Domnevam, da je bil posnet približno v istem času kot Mullholand Falls, vendar po mojem mnenju ni povsem enakovreden. Je zabaven način za zabijanje časa, vendar ni popoln. Ali ga bom še enkrat kupil ali priporočil? ne